CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

laupäev, 4. august 2007

Lugemisest

Noh, miks nii pikad näod? Ei oodanud nii ruttu uut postitust, jah? Pole hullu, minu viga, ise olen süüdi, et nii vähe kirjutan. Aga kui on käimas 48 tunnine "tööpäev", siis võib vahel tekkida olukord, kus järgmiseks tegevuseks on valida kas vaadata paljaste naiste väänlemist TV1000-s või siis kirjutada blogisse uus sissekanne. Ma tegin selle mitte just kõige raskema valiku ja nüüd üritangi midagi asjalikku genereerida.

Täna avastasin, et lugemise juures on asju, millele ma varem ei ole tähelepanu pööranud. Nimelt kui lugeda kogu aeg kirjandust, mis on täis sügavaid, peidetud ja tarku mõtteid, millede ridade vahelt väljakiskumine nõuab päris tublisti aega ja veel rohkem vaeva, siis võib tekkida olukord, kus lugemine muutub millekski töö sarnaseks ja ei paku enam naudingut.

Minuga juhtus just nii. Oma osa selles on muidugi ka koolil, kus eeldatakse, et me vabal ajal loeme ainult Miki Hiiri ja iimeile ning seetõttu surutakse kaela jamesjoyceilikke teoseid, mille autorid ka ise päris täpselt ei teadnud, mida nad öelda tahtsid. Sellest tekib trots ja ei viitsigi enam midagi lugeda.

Mul olid suveks hirmsad plaanid lugeda läbi suur hulk raamatuid, mida olin ammu tahtnud ette võtta. Kuid kui suvi kätte jõudis, kadus ka lugemise isu. tegelikut isu oleks olnud, aga ei suutnud kuidagi algust teha. Siis aga avastasin kavala nipi kuidas ennast lõksu püüda - vahepeal tuleb lugeda ka midagi lihtsat, põnevat ja huvitavat, kus ei oleks mingeid peidetud vihjeid ega pikki lauseid (kes ootas mingit andekamat laendust - sorry).

Kes vähegi kannatab ulmekaid, võtke ette "Enderi mäng" ja peale 20 lehekülge ei pane te seda enne käest kui olete selle läbi lugenud. Boonusena saate kaasa ootamatu lõpplahenduse. Kui olete lõpuni jõudnud, märkate, et see oli üle tüki aja üks teos, millel te aegajalt leheküljenumbreid ei vaadanud.

Minu lugemisisu tuli tagasi ja sellega koos ka kirjutamie tuju. Ei ole vaja lugedes kogu aeg punnitada ja üritada sellest midagi õppida. Mõnda asja võib ju ka meelelahutuseks teha.

Kui kellelegi muidugi on näiteks Thomas S. Eliot meelelahutus, siis palun väga. Siis on tegu lihtsalt tasemevahega ja tema jaoks on "Bourne'i identiteet" sama mis Säästumarketi brožüür.

Minu jaoks ei ole.

4 kellegi teise oma:

Mirjam ütles ...

Ei oska öelda muud, kui et nõus:)

Mirjam ütles ...

Ja samas, eile ikka veel "Kuritöö ja karistust" lugedes avastasin, et isegi nii võimatult raske raamat võib tegelikult hea olla. Olen seda üllitist juba pool suve kätte võtnud ja paari lehekülje pärast jälle kapi peale tagasi pannud. Eile aga ma vist esimest korda suutsin täielikult raamatusse süveneda. Nüüd tahaks vaid töölt koju saada, et see lõpuni lugeda:)

Urmas ütles ...

Jah, see vist suuresti oleneb tujust, mida hetkel lugeda tahan. Keegi küsis kunagi, miks kohustuslik kirjandus nii igav on. Sellele vastati, et keegi peab ju igavad raamatud ka l'bi lugema. Vahel on need igavad tegelikult p'ris head ja omal kohal.

Anonüümne ütles ...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso.(If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada.If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).