CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

esmaspäev, 16. märts 2009

Kas kolime Lätti siis või ei?

Eelmise aasta septembris tegi valitsus otsuse, et selle aasta juulis tõstetakse majutus- ja kultuuriasutuste käibemaks madalalt 5%-lt 18%-le. Kõikjal pasundasid kontserdikorraldajad, et nüüd aitab – meie emigreerume Lätti. Kuigi käibemaksu tõus pole praegusekski veel käes, lubas BDG juht Peeter Rebane juba septembris, et R.E.M.-i kontsert jääb üheks viimaseks ürituseks Tallinnas ja suuremad asjad tulevad Riias.

Kümme päeva tagasi teatas seesama BDG, et Madonna Tallinna kontserdi piletid on rekordkiirusel läbi müüdud. Ma ei ütleks, et Madonna on väike kontserdikõks, mille võib vahelduseks teha, nagu külasimman või nii. Suuremat popmuusikaüritust (mastaapidelt siis) annab ette kujutada. Miks Rebane Madonnat siis Riiga ei vedanud, kui siin nii hirmsasti piinatakse kontserdikorraldajaid?

Vastus peitub ilmselt – ja nagu tavaliselt – rahas. Tõenäoliselt ei jääks korraldajad ka Tallinnas suurema käibemaksuga kahjumisse, vaid kasum lihtsalt oleks väiksem.

Näiteks miks saab kauplus lasta mingi toote hinna külmalt 70% alla? Sest ta ei kaota midagi, võidab vaid natuke vähem. Kui asja müüdaks õige hinnaga, ei laseks ju ükski loll hinda 70% alla. See oleks idiootsus. Aga kuna kauplusepoolne hinnalisa on tohutu, võib olude sunnil sealt pisut näpistada. Maja võidab niikuinii alati.

Sama lugu on ka kontserdikorraldajatega. Eks ta muidugi kehv on, kui peab niisama saadud tulust loobuma, aga kui äris vaja püsida, peab vahepeal natuke latti alla laskma. Maja võidab ikka, ega kasum selle pärast tulemata ei jää.

Võibolla on üheks teguriks ka Läti veel kehvem majanduslik olukord ja võibolla on veel vara üldse seletada siin, sest kui seadus jõustub, võivad kontserdid tõesti minema kolida, aga ikkagi tundub kummaline, et juba varakult kisendati ja sõimati, lubati pillid nurka visata ja nüüd nagu käivad asjad endist viisi edasi.

0 kellegi teise oma: